Details op huizen - Houtwerk en ramen

Houses – Merchant Houses, The Build

Recycling is erg belangrijk, dus dat heb ik met dit projekt gedaan. Een project waar ik mee bezig was, bleek niet handig/haalbaar te zijn; te groot en niet handig om D&D in te spelen. Dus heb ik het in kleinere stukken opgedeeld en ben bezig er 2 huizen van te maken die iets luxer zijn dan 3 andere gebouwen waar ik al een tijdje aan werk. De muren zien er wat luxer uit dan de stenen huizen, dus maak ik er “Merchants houses” van; huizen van rijke personen of lagere edellieden.

Er zijn meerdere manieren om shingles te maken. Je kunt ze stuk voor stuk maken of in stroken. Dun karton is daarvoor heel goed geschikt. Maar je kunt er geen textuur op aanbrengen. En daarom gebruik ik Sturodur stroken, omdat je daar makkelijker een textuur in aan kunt brengen.

Voor de shingle stroken maak ik dunne stroken van ongeveer 0,5 mm dik en 2 cm breed. De lengte hangt af van de lengte van de stukken Sturodur die ik gebruik. Ik maak dit soort stroken namelijk het liefst van lange “afvalstukken”. De shingles zelf kun je met een mes uitsnijden (zodat ze 1 cm lang zijn – waardoor ze halverwege de strip beginnen), maar daar heb je veel tijd voor nodig. Daarom heb ik van een dunne strip karton een template gemaakt die ik met mijn Proxxon Thermocut kan gebruiken (hier ga ik in een later bericht nog op terug komen).

Vervolgens plak je strook voor strook op het karton van het dak. Zorg dat de stroken goed overlappen en dat je de inkepingen tussen de shingles altijd op een onderliggende shingle ligt, niet de inkeping daartussen. Dit kun je met houtlijm doen (gebruik geen alles lijm of andere lijmen met oplosmiddelen, want die vreten het schuim weg) of met een Hotglue gun. Afhankelijk of je de shingles volledig recht wilt hebben (voor rijke woningen) of juist wat onregelmatiger voor arme/vervallen gebouwen, zul je dus ook rechte lijnen op het karton moeten tekenen.

Als je beide zijden van het dak bedekt hebt met Shingles, kun je met een scherp mes (hobbymes of scalpel) recht langs het karton van het dak de overstekende shinglestrips afsnijden. In een latere stap komen daar nog “windveren” op: dit is bedoeld om regen en wind tegen te houden, maar in schaalmodellen gebruik ik ze om het kartonnen dak te verbergen. Het dak ziet er beter uit als je dit doet.

De volgende stap had je ook kunnen doen direct na het maken van de Shingle strips, maar ik doe het liever als de shingles al op het dak zitten. Ik ga een hout textuur op de shingles aanbrengen met een staalborstel. Door met deze borstel over de Sturodur te gaan krijg je de indruk dat er kleine houtnerven en beschadigingen in de shingles zitten. Let er bij op dat je niet te hard drukt. Bij een goed onderhouden dak ga ik er ongeveer 2 tot 3 keer met de borstel over heen. Bij oudere of beschadigde daken ga ik er vaker over heen en/of maak ik nog grotere groeven met een dikke naald of spijker. Dit geeft diepere nerven, wat een oudere – meer vervallen/slecht onderhouden – effect geeft.

De volgende stap is het aanbrengen van details op het dak (bijvoorbeeld een schoorsteen) en op de pui (voorkant). Een schoorsteen is makkelijk te maken van een stuk Sturodur van 2x2x4 cm. Met een potlood maak je er een baksteenpatroon op of een natuursteenpatroon. Snijd de onderkant in een hoek af (gelijk aan de hoek van het dak) en plak de schoorsteen op de shingles….. en toen ik dat deed kwam ik er achter dat ik de volgende keer deze stap moet doen voordat ik de shingles er op plak.

De houten balkjes die ik op de voorkanten heb aangebracht zijn dunnen stroken van 0,5 x 0,5 cm. Met een ijzerborstel ga ik over de volledige lengte van de strip om er houtnerven op aan te brengen. En dit plak ik met houtlijm op de sturodur. De strips zijn zo dun, dat je ze zelfs kunt buigen, zodat je raambogen kunt maken (zie laatste foto hierboven). Om dit soort details vast te zetten kun je spelden gebruiken.

Om het dak af te maken moeten we nog nokshingles of een nokbalk (ik weet niet zeker of dit ook echt zo heet, maar ik noem het zo). Nokshingles maak ik van een iets dikkere plaat Sturodur (ongeveer 1-2 mm dik) die 2 cm breed. Deze snij ik in stukken van 4 cm, zodat je stukjes van 2×4 cm hebt. Door ze in de lengte richting op een dunne pen of potlood te drukken maak je ze iets rond. Vervolgens plak je ze dakpansgewijs (zoals de foto laat zien) op de nok van het dak. Bij dit huis zien ze er best sierlijk uit, maar ook een beetje klein. Dus de volgende keer is heet beter om stukken van 3×4 cm te maken.

De nokbalk is een lang stuk sturodur van 1×1 cm die aan beide kanten van het dak iets uitsteekt. De randen schuur je iets af (ik gebruik goedkope kartonnen nagelvijlen van Zeeman). Aan beide uiteinden schuur je de randen ook af, maar bij de beide bovenkanten iets meer, zodat ze toch wel een beetje verweerd uit zien. Ga met een staalborstel over de volledige lengte van de “balk”. Ook heb ik met een dikke naald wat dieper groeven gemaakt. Zodat de houtnerf iets beter zichtbaar is en de balk er uit ziet alsof het iets meer van het weer te lijden heeft gehad.

En nu zijn beide huizen af gebouwd. Het vervolg lees je in Houses – Merchant Houses, Painting.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *