Houses – Merchant Houses, Painting

Als eerste moet ik even uitleggen dat ik als “grondverf” iets gebruik dat onder de naam Mod Podge verkocht wordt. Het lijkt heel veel op houtlijm. Wat ook wel klopt, want het heeft dezelfde basis. Beiden zijn een oplossing van o.a. water en Poly Vinyl Acetaat. Beiden kunnen gebruikt worden als lijm, maar ook als beschermmiddel voor de bouwwerken van Sturodur. Beiden zijn wit, maar drogen bijna geheel doorzichtig op. En beiden zijn op waterbasis en dus kan er acrylverf aan toe gevoegd worden, zodat er in 1 laag een beschermlaag ontstaat met meteen de gewenste grondkleur.

Het verschil zit in twee dingen. De Mod Podge is geeft een matte afwerking. En het bevat een sealer waardoor het schuim beter beschermt wordt. Ik heb deze methode van een Canadese DM/builder die zijn eigen Youtube channel heeft: Black Magic Craft. Net als hij voeg ik zwarte acrylverf toe aan de Mod Podge tot deze echt zwart is. Dat is het hele geheim. Soms is de Mod Podge net niet zwart genoeg, dan kun je altijd nog met zwarte verf over het werkstuk gaan om alsnog de gewenste kleur te krijgen.

Ik heb de twee huizen van 2 verschillende soorten stucwerk voorzien. Dit was namelijk een mooie gelegenheid om dit eens uit te proberen. Op de witte heb ik White Stucco van Vallejo gebruikt. Voor de rode heb ik Oxid Paste, ook van Vallejo, gebruikt. De rest is voor beide gebouwen op dezelfde manier gedaan.

White Stucco is een zeer gladde pasta van titaniumpoeder. De kleur is dan ook ultra wit. Ik moet er wel bij zeggen, dat ik van hetzelfde merk ook de White Paste heb en die had ik ook kunnen gebruiken. Het enige verschil is dat White Stucco echt wit is doordat het van alleen titaniumpoeder is gemaakt. De White Paste bevat naast titaniumpoeder ook gemalen wit marmer, waardoor deze iets minder wit is (maar nog steeds erg wit). Waardoor het gebruik van de White Stucco pasta niet echt nodig was geweest, omdat de kleur donkerder gemaakt wordt door een wash.

De Oxid Paste is rood en bevat een zeer fijne korrelstructuur. Het is eigenlijk bedoeld om als rode grond (zand) te gebruiken, zoals het op sommige plaatsen in Afrika en Australië te vinden is. Ik heb het deze keer dus voor stucwerk gebruikt en ben zeer tevreden met het resultaat.

Beide pasta’s zijn makkelijk met een kwast aan te brengen en door met een draaiende en drukkende beweging (dus tegen de penseel haren in) de pasta aan te brengen, lijkt het net alsof het er met handwerktuig is aangebracht. Deze pasta’s hebben ongeveer 30 -45 minuten droogtijd nodig.

Nadat het stucwerk droog was heb ik deze meteen een zwarte “wash” gegeven. Dit is een techniek om dus de details beter naar voren te brengen, door een hele dune – inkt-achtige – verf te gebruiken. Deze vloeit in de dieper gelegen gedeelten en zorgt dus voor een schaduweffect, waardoor details beter zichtbaar worden. Omdat het stucwerk daardoor heel erg donker wordt, heb ik dit daarna meteen met een stukje keukenpapier af gedept. Hierdoor wordt de kleur van het stucwerk niet te zwart.

Vervolgens heb ik het metselwerk grijs geschilderd. Om een natuurlijker resultaat te krijgen, heb ik ongeveer 25 tot 40% van de stenen een gebleekt witte kleur gegeven, 10% een rozige kleur en 5% een blauwige kleur. Dit ziet er in eerste instantie nogal raar uit. Maar de volgende stap is om al het steen en hout van een zwarte wash te voorzien, waardoor het verschil van kleur minder opvallend wordt. Maar door het kleurverschil ziet alles er wel natuurlijker uit.

Voor het schilderen van dit soort grote gebouwen gebruik ik trouwens geen dure verf van Vallejo of Games Workshop, maar goedkope acrylverf van de Action (eigenlijk bedoeld voor schilderijen). Ook de wash is niet van GW, want dat wordt veel te duur. De wash voor dit soort projecten maak ik zelf. Kijk daarvoor even naar dit artikel over goedkope alternatieven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *