Verf en Washes voor grote projecten – goedkope alternatieven

Vooral voor de gebouwen die ik zelf bouw, en uiteraard alle grote stukken terrein, gebruik ik andere verf dan voor mijn mini’s. De meeste verven voor mini’s kosten tussen de € 2,50 en € 3,50 en je hebt dan ongeveer 14 tot 20 ml verf. Dat is genoeg verf om veel modelletjes te schilderen. Maar voor grote bouwwerken en terreinstukken veel te duur. Daarom gebruik ik goedkopere alternatieven.

Ik heb in het verleden – 20 jaar geleden – vaak plakaatverf gebruikt voor deze projecten. Het is in grote hoeveelheden te koop (flessen van 1 liter) en is vrij goedkoop. Het is goed met water te verdunnen en makkelijk met kwast op te brengen. Het grote nadeel is wel dat het niet watervast is. Als de plakaatverf weer met water in aanraking komt, wordt het weer vloeibaar. Met als gevolg dat het afgeeft, of zelfs helemaal van het materiaal af vloeit.

Sinds een aantal jaren heb ik de kunstverven van de Action ontdekt. Ze zijn eigenlijk bedoeld voor schilderijen, maar zijn heel goed te gebruiken voor mijn doeleinden. Ze zitten in grote knijptubes en kosten weinig. De hoeveelheid standaard kleuren is de laatste jaren gegroeid, maar ik heb maar een paar kleuren nodig. Het grote voordeel van deze verven is, dat ze – als ze eenmaal droog zijn – ook watervast zijn.

Voor mijn schilderwerk heb ik maar een aantal kleuren nodig: Zwart, wit, geel en bruin zijn de meest gebruikte. Daarnaast gebruik ik ook rood, groen en blauw. Met deze kleuren kan ik de meeste kleuren maken die ik nodig heb voor mijn gebouwen en terreinstukken.

Helaas heeft Action geen standaard grijs, dus zul je die zelf moeten mengen. Nadeel daarvan is, is dat de kleur dus wel eens een beetje kan afwijken. Als tip daarvoor: Ze verkopen ook een grijze “krijtverf”. Deze is niet op basis van acryl en is dus niet watervast. Maar door er de Acrylic Varnish Matt door te mengen, wordt deze wel watervast en dus prima te gebruiken.

Om ook te zorgen dat mijn standaard steen kleuren niet elke keer te veel afwijken, maak ik deze in wat grotere hoeveelheden en doe ze in goed sluitende potjes. Met steenkleuren bedoel ik dus de verven die ik gebruik om (bak)stenen en natuurstenen van gebouwen van een kleur te voorzien. De meeste worden grijs, maar ongeveer de helft daarvan geef ik een lichtere kleur – een meer beige-achtige kleur. Ongeveer 10% wordt rood-roze en 5% maak ik een blauw/grijze kleur. Dit geeft een meer natuurlijke uitstraling aan een gebouw, als stenen nooit allemaal dezelfde kleur hebben. Ook bakstenen niet.

Net als de verven, gebruik ik ook voor de washes een goedkoper alternatief. Ik gebruik hierbij het recept van Black Magic Craft. Er zijn goedkopere manieren om washes te maken, maar deze werkt heel goed en is relatief goedkoop. Voor de ingrediënten zul je even moeten kijken waar je ze kunt kopen, en of je goedkopere alternatieven in jou buurt kunt vinden. De spullen van Vallejo en Liquitex koop ik online bij Scenery Workshop, een winkel gespecialiseerd in de modelschilder/scenerybouw hobby.

Receptuur voor de Black Magic Craft Wash:

  • 50 ml water
  • 50 ml Matt Medium van Vallejo
  • 3 ml Liquitex Black Ink
  • 1 druppel spoelglansmiddel

Dit is dus voor een zwarte wash. Voor een bruine wash vervang je ongeveer 2 ml Black Ink voor Brown Ink, een beetje afhankelijk van hoe donker je de bruine wash wilt hebben. Voor een groene wash voeg je dus blauwe en gele inkt (eventueel met wat zwarte of bruine inkt) toe tot je de gewenste kleur hebt.

Even een rekensommetje: De Medium kost € 3,49 per 60 ml (dus voor 50 ml is dat € 2,91). De Black Ink kost € 5,99 voor 30 ml (wat dus € 0,60 is voor 3 ml). Het glansspoelmiddel kost € 2,38 voor 750 ml…. dus dat ga ik niet eens mee rekenen. Ook het water kost zo goed als niets. Dus om 100 ml Black Wash te maken ben je iets meer kwijt dan € 3,61. De Black wash van Games Workshop kost € 6,30 voor 24 ml. Deze is voor mini’s veel beter in het gebruik (ik zeg niet dat het geen goed product is; het is een fantastisch product), maar als je grotere hoeveelheden nodig hebt wel heel erg duur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *