Citadel in paintpot and in eyedropper

Paints : Paintpots v.s. Eyedroppers

Al zolang ik schilder – ruim 25 jaar – is dit een discussiepunt onder minischilders. De één zweert bij de paintpots (zoals bij Games Workshop/Citadel of Privateerpress). Een ander vindt ze verschrikkelijk en gebruikt dus liever verven die in eyedorppers zitten. En ik behoor bij de laatste.

Ik heb jaren lang de Games Workshop verven gebruikt en nooit echt problemen met de potjes gehad. Ik moet er wel bij zeggen dat ik al die jaren lang de verf onverdund gebruikt heb en dan zijn de potjes ook geen probleem.

Echter na een aantal jaren heb ik ook mijn technieken uitgebreid en maak veel gebruik van de layering techniek. Daarvoor moet je dus wel de verf verdunnen. Ik gebruik daarom tegenwoordig ook veel verven die eigenlijk voor de airbrush bedoeld zijn.

De voordelen van verf in potjes: Ze zijn breder en hebben een grotere opening waardoor je de verf kunt doorroeren als deze langer niet gebruikt is.

Nadeel van potjes (en dit is waarom ik voor eyedroppers ga): je moet met een penseel de juiste hoeveelheid verf uit het potje halen, op je palette doen en daarna – als je voldoende verf op je palette hebt – het penseel schoonspoelen. En met deze manier – als ik kleuren meng – krijg ik zelden twee keer dezelfde hoeveelheid verf uit de potjes. Ook komt het wel eens voor dat een potje omvalt en dus verf of inkt knoeit. Om zo veel mogelijk verf te redden moet je dit met een penseel proberen in het potje terug te “dweilen”.

Eyedropper voordelen: zie nadeel van de potjes. Ik kan nu – bij het mengen van de kleuren – precies de hoeveelheid druppels verf tellen, en dat werkt bij mij beter dan met de penseel manier. Als een dropperbottle omvalt, zal de verf er niet echt snel uitlopen. Mocht je toch te veel verf er uit gehaald te hebben, kun je zonder veel problemen weer verf opzuigen (houd het flesje rechtop, knijp er een beetje in, druk de opening in de verf en laat het flesje langzaam weer uitzetten: een verfstofzuiger).

Oooops de pot is omgevallen
Oeps??!!

De nadelen van de eyedroppers: De gaatjes van de druppelaars kunnen verstopt gaan zitten. Deze kun je met een stukje ijzerdraad weer open prikken. Dit probleem kun je echter ook voorkomen door het tuitje schoon te vegen met een stukje tissue. Het doorroeren gaat ook een stuk lastiger, maar ik gebruik glazen balletjes, zodat deze tijdens het schudden de verf goed doorgeroerd wordt.

Nogmaals: ik geef alleen aan dat ik eyedropperbottles makkelijker vind dat potjes, maar dat is puur persoonlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *