Dice Jail - the Player Helper

Dice Collection

Als goede TRPG-speler (TableTop RolePlayGame) heb je van een paar dingen nooit genoeg. Eén daarvan is dobbelstenen. Tijdens het spel blijkt er altijd wel een speler te zijn die zijn dobbelstenen vergeten is, of die een dobbelsteen van je wilt lenen. Vooral het ongevraagd gebruiken van dobbelstenen van een andere speler, kan tot grote spanningen lijden! Dwangneuroses, paniekaanvallen, woedeaanvallen en het gevoel van heiligschennis zijn er een paar van. Althans bij een echte Dobbelfreak!

Een dobbelsteen collectie

Om te sparen, maar ook om spellen mee te spelen….

Daarom is het van belang dat je altijd een paar extra dobbelstenen (het liefst hele setjes van alle 7 dobbelstenen) bij je hebt. De mooiste en beste dobbelstenen gebruik je uiteraard zelf, de andere kun je eventueel uitlenen aan die ene speler die zijn dobbels vergeten is of zo nodig een extre 20-zijdige dobbelsteen nodig heeft. Zorg dat jouw dobbelstenen (die je dus zelf gebruikt) altijd vol goede, positieve energie zitten, zodat je lekker hoog kunt gooien. Mocht een andere speler toch deze dobbelstenen hebben aangeraakt, zorg dat je ze die dag niet meer gebruikt. Bij thuiskomst uiteraard die dobbelsteen (of stenen) meteen wassen en alle kwade invloeden verwijderen met zout en/of wierook! Eventueel de hulp inroepen van een priester……

Ok… alle geheid om een stokje. Ja veel TRPG spelers zijn min of meer bijgelovig. Elk heeft zijn eigen “ritueel”, maar de dingen zoals hierboven vermeld staan zijn uiteraard wel erg extreem. Het lenen van andermans dobbelstenen is uiteraard altijd mogelijk, maar vraag het gewoon: dat is een stukje beleefdheid. Je gebruikt niet zomaar iets van iemand anders.

En even voor het geval er mensen zijn die niet bekend zijn met welke dobbelstenen er gebruikt worden bij o.a. Dungeons & Dragons, zal ik dat eerst even toelichten. In de meeste gevallen worden de dobbelstenen Dice genoemd (naar het Engelse woord voor dobbelstenen), of gewoon afgekort met een hoofdletter D. Vaak wordt daar meteen een cijfer aan gekoppeld: bijvoorbeeld D6. Dit geeft aan dat het om een 6zijdige dobbelsteen gaat: de dobbelsteen die de meeste mensen wel kennen. Echter gebruiken we dobbelstenen met meer of minder zijden. Op volgorde (foto 1, van links naar rechts) D20, D12, D10, D10 (ook wel percentage Dice genoemd), D6, D8 en D4… wat betekend dat op de foto de 6zijdge en 8zijdige dobbelsteen eigenlijk andersom hadden moeten liggen. Op de tweede foto liggen ze wel op de goede volgorde. Deze Dice liggen in een DiceVault; een houten, handgemaakte opbergdoosje met magnetische sluiting. Deze worden o.a. gemaakt door Wyrmwood of DakotaIrish.

De derde foto laat mijn “Dobbelhout” zien: houten (en handgemaakte) artikelen die ik vaak bij mijn RPG’s gebruik. De opbergkistjes worden vaak Dice Vaults genoemd. Ook heb ik een Dice Tower van DakotaIrish. Enkele Dice Trays van Nerdist Woodworking komen ook altijd van pas. Maar dit zijn echte luxe artikelen en dus zeker niet echt nodig.

De laatste drie foto’s laten zien hoe ik mijn dobbelstenen, miniaturen, schrijfgerei en overige materialen organiseer per character. Het zijn verdeeldoosjes van de Action, waar ik dus naast de dobbelstenen en schrijfspullen, ook mijn modelletje en andere spullen bewaar/vervoer. Ik ben inderdaad een beetje bijgelovig en vind dat voor elke taak een andere dobbelsteen set gebruikt moet worden. Daarom hebben ze allemaal 3 setjes: 1 voor aanvallen met wapens, 1 voor Skills (andere vaardigheden dan vechten), en 1 setje voor spreuken/speciale acties. Ik heb er ook Breitoerentellers (ja Goolge dat gerust) bij zitten om eventueel het aantal beurten dat een spreuk of effect blijft bestaan bij te houden. En zo heeft elk personage dus meerdere dingen in zijn Characterbox zitten.

Om een TRPG te spelen (zoals Dungeons & Dragons, of Pathfinder) heb je echt geen 1200 dobbelstenen nodig… maar handig en mooi is het wel. Ja de eerste foto hierboven laat bijna mijn hele collectie zien. Bijna, want dat zijn de dobbelstenen die ik altijd bij me heb als ik dus een RPG ga spelen. De overige dice liggen mooi te wezen in mijn vitrinekast (foto 2) of heb ik hier en daar in potjes en glazen kommen in mijn woonkamer staan, als versiering.

De laatste 3 foto’s laten een paar echte bijzondere dobbelstenen zien. Foto 1 zijn dobbelstenen die ik veel gebruikt heb als Games Master. Hiermee kan ik onder andere voor het weer dobbelen, of welk lichaamsdeel geraakt wordt, of hoe een NPC zich voelt (een NPC is een bewoner van mijn spelwereld die door mij gespeeld wordt: meestal gewoon een dorpsbewoner, maar het kan ook een vijand zijn). Foto 2 laat een heel bijzondere set zien van dobbelstenen. Je zou de zelfs niet zo snel kunnen herkennen, maar ze zijn het wel. Ze zijn vormgegeven als een helm en een linker- en rechter handschoen, een schild, een knots, een zwaard en een dolk. De laatste foto zijn gewoon wat bijzonder vormgegeven dobbelstenen: in plaats van punten hebben ze schedels of botten, of ze zijn vormgegeven als een stuk bot, of zelfs geheel vervormd. Die laatste, vervormde dobbelstenen zijn nog altijd goedgekeurd: zolang elk oppervlak even groot is, is de Dobbelsteen (wiskundig) eerlijk.

Nog even een kort overzichtje over mijn collectie: Ik heb in totaal 1283 Dobbelstenen, waarvan 86 complete setjes van 7 dobbelstenen en 681 “losse” dobbelstenen. Van de meesten (736) weet ik niet van welke fabrikant ze zijn, maar 205 heb ik van Chessex. Dat is ook niet zo raar, want ik heb meerdere keren een “Pound of Dice” gekocht; dit is letterlijk een pond aan dobbelstenen, alleen zit er maar 1 hele set in. De rest zijn dus losse dobbels. Van WizDice heb ik 147 dobbels en 80 van DakotaIrish – van deze zal ik er steeds meer krijgen, want ik heb me geabonneerd op zijn Mystery Bag. Vervolgens heb ik nog van diverse andere fabrikanten dobbelstenen: zoals Koplow, Q-Workshop, Dice Lab, TDSO, Games Workshop en ook van High Rollers D&D.

Even een disclaimer: alle merken, merknamen en andere trademarks zijn gebruikt zonder hun toestemming en hebben niets met deze site te maken. Deze gegevens zijn slechts gebruikt ter informatie en deze site wordt dus ook niet door deze bedrijven of personen ondersteunt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *