Paints

Paints from Games workshop (Citadel) Vallejo Scale75 AKInteractive MasterSeriesPaint
Van links naar rechts: Citadel/Games Workshop paint (in originele pot (1) en in eyedroper (2) ), Vallejo (3), Scale75 (4), AKinteractive (5) en MasterSeriesPaint/ReaperMini (6)

Een discussie die altijd zal blijven bestaan is “welk verfmerk is het beste?”. Mijn mening hierover is heel simpel: geen en allemaal!

Ik heb in de loop der jaren behoorlijk wat (acryl)verven uitgeprobeerd en ze zijn allemaal even goed (of slecht). Het ligt namelijk niet aan de verf zelf. Het ligt aan de schilder en zijn methode van schilderen. Iedereen heeft zijn eigen manier van schilderen – ook al zijn ze gebaseerd op de methoden van andere schilders – en dus zal iedereen een andere voorkeur hebben.

Aangezien ik mijn eigen methode heb, kan ik niet bepalen voor een ander welke verf het beste is. Ik zal hier echter toch proberen om enkele voor- en nadelen weer te geven over deze merken. Ik ga hier niet in op alle typen verf die per merk te verkrijgen zijn. Speciale “verven” zoals inks, washes, glazes, technical paints, enzovoorts ga ik hier niet behandelen.

1 & 2 – Citadel / Games Workshop: Deze worden verkocht in paintpots, maar ik gebruik liever eyedroppers vandaar dat ik deze ook afgebeeld heb (zie paintpots v.s. eyedroppers voor meer info hierover). De verf van Citadel zijn redelijk mat, maar niet suppermat als Scale75. Je kunt ze het beste iets verdunnen voordat je ze gebruikt (met water of Medium). Ze dekken goed (mits niet te ver verdunt) en hebben veel verschillende kleuren. Hun hele reeks is gigantisch uitgebreid en heeft een duidelijke volgorde om de juiste effecten te verkrijgen. Vooral hun Technical Paints (voor nog meer speciale effecten) zijn geweldig. En ik heb nog geen andere fabrikant gevonden die dit kan evenaren. Tevens hebben ze ook verven voor Airbrush. Citadel paints zijn niet de goedkoopste en als je liever met dropperbottles werkt is deze verf dus iets meer werk (om ze in een dropperbottle te doen).

3 – Vallejo: net als Citadel paints, heeft Vallejo een gigantisch aanbod aan diverse kleuren en typen verf. Ze zijn ook iets goedkoper dan die van Citadel en ze zitten in eyedroppers. Ze hebben 2 verschillende verflijnen: Modelcolor en Gamecolor. Modelcolor is meer bedoeld voor modelbouwers. Gamecolor is bedoeld voor fantasy/science fiction; deze kleuren zijn iets helderder en feller dan die van Modelcolor. Beide verflijnen hebben heel veel kleuren om uit te kiezen (soms zelfs een beetje erg veel keuze). Ze hebben geen verschil tussen Basepaints, Layerpaints en zo voorts – ze gaan er van uit dat je dat zelf mengt. Uiteraard hebben ze voor beide series ook een Airbrushversie. En ze hebben veel meer ondersteunende produkten; zoals mediums en thinners, en zo voorts.

4 – Scale75: is een vrij nieuw verfmerk. Zij hebben echter al wel een behoorlijke keuze in kleuren en staan – bij mij in ieder geval – bekend om hun paintsets. De kleuren zijn heel erg mat en makkelijk te verdunnen. Ook voor het blenden en layering vind ik deze verven heel geschikt. De kleuren zelf zijn minder fel dan de Vallejo Gamecolor, maar geven daardoor een meer realistisch uiterlijk.

5 – AK interactive: Ik heb niet veel verven van deze fabrikant. Ik heb 2 setjes gekocht om ze uit te proberen: Old & Weathered wood, vol. 1 & 2. Volgens de algemene gebruiksaanwijzing kun je deze verven gebruiken met penseel en airbrush. Echter is deze verf erg dun (vandaar ook goed te gebruiken met een airbrush) en moet je meerdere lagen aanbrengen met je penseel. Maar het resultaat mag er zeker zijn. Ook deze verflijn zit in druppelflesjes.

6 – Master Series Paints: dit is de verflijn van Reaper Mini’s. Ook ik heb er maar een paar kleuren van, maar ik kan geen echt verschil merken tussen deze en andere verfmerken. Vandaar dat ik zou zeggen dat ze niet slechter, of beter, zijn dan boven genoemde merken.

Aangezien al deze merken acrylverven zijn (op waterbasis), zijn ze allemaal goed met elkaar te mengen.